Rendelkezés az adó 1+1 százalékáról

MAGYARORSZÁGI EVANGÉLIKUS EGYHÁZ, technikai szám: 0035

 

TENNIVALÓK

 

Adóbevallása benyújtására elektronikus úton, postai úton és személyesen is lehetősége van. (Erről a www.nav.gov.hu oldalon tájékozódhat.)

A személyi jövedelemadó 1+1%-ának felajánlására vonatkozó rendelkező nyilatkozatát minden adózó minden évben május 20-ig juttathatja el az adóhatósághoz (Információ ITT.)

Ha fel szeretné ajánlani adója egy százalékát, az alábbi lehetőségek közül választhat:

1. Rendelkezhet a bevallási nyomtatványon

2. Rendelkező nyilatkozatát a bevallástól függetlenül is eljuttathatja az adóhatósághoz

I. Lehetősége van arra, hogy adója 1+1%-ának felhasználásáról a bevallás részét képező EGYSZA lapon rendelkezzék, és azt a bevallásával együtt továbbítsa - akár elektronikusan, akár papíron küldi el azt, vagy személyesen juttatja el az adóhatóságnak. (További részletek ITT.)

II. Rendelkező nyilatkozatát a bevallástól függetlenül, önállóan is eljuttathatja az adóhatósághoz:

1. Töltse le honlapunkról a felajánláshoz szükséges szórólapunkat. 

2. Nyomtassa ki és válassza le róla a rendelkező részt.

3. Tegye egy borítékba.

4. A borítékon tüntesse fel adóazonosító jelét, nevét, címét.

5. Írja alá a borítékot úgy, hogy aláírása mintegy pecsétként átnyúljon a ragasztáson.

6. Küldje el vagy juttassa el személyesen a borítékot a NAV-nak május 20-ig (függetlenül attól, hogy az adóbevallását esetleg már februárban be kellett adnia).

A rendelkezés érvényességének feltétele az adókötelezettség teljesítése!

Amennyiben Önnek nincs felajánlható egy százaléka, kérjük, akkor is rendelkezzen egyházunk javára, mert a „nullás” bevallás is számít!

Amennyiben nem áll módjában adója 1%-ával rendelkezni számunkra, szórólapunkat juttassa el egy családtagjának, ismerősének, vagy az alábbi számlaszámra is küldhet adományt, amellyel munkánkat támogathatja. Előre is köszönjük! 

OTP bank: 11707024-20347257 A közlemény rovatba kérjük feltüntetni: 1%

További információk a www.nav.gov.hu oldalon ITT olvashatóak.

 

Fontos változások 2017-ben:

2017-ben a NAV készíti el az adófizetők jelentős részének SZJA bevallási tervezetét, amelyet az ügyfél elfogad vagy módosít. Amennyiben a NAV által készített tervezetet az adófizető nem módosítja, és 2017. május 22-ig nem nyújt be 16SZJA jelű bevallást, és addig munkáltatói adómegállapítás sem érkezik az adófizetőre vonatkozóan, akkor a NAV által elkészített tervezet lesz az adófizető hivatalos adóbevallása. Ebben az esetben azonban a csomagból kimarad a közvetlen 1%-os felajánlás. De emellett továbbra is lehetőség van külön borítékban eljuttatni a NAV-hoz a rendelkező nyilatkozatot május 22-ig! Bárki rendelkezhet, aki 2016-ban adóköteles jövedelmet kapott, és erről jövedelemadóbevallás készül, és megfizeti a kiszabott adót.

Ha a magánszemély bevallásban fizetendő adója 0 Ft (például az egyes adókedvezmények miatt), az egyházak részére még ebben az esetben is szükséges rendelkeznie, mivel az egyházak – az 1%-on túli – kiegészítő állami támogatása a rendelkezők száma (és nem a felajánlott összeg nagysága) alapján történik.

A rendelkező nyilatkozat a bevallástól függetlenül is eljuttatható az adóhatósághoz, idén egészen május 22-ig!